Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate anticipat în Sălaj

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj pregăteşte o serie de activităţi care să marcheze cea de-a XX-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului. În România, tema propusă pentru a desfăşura evenimentele culturale ale ediţiei Zilelor Europene ale Patrimoniului este „Meşteşuguri tradiţionale – contribuţia acestora la conservarea patrimoniului cultural”. Deşi serbarea evenimentului a fost amânată pentru finele lunii octombrie, se pare că în judeţ, manifestările care să marcheze Zilele Europene ale Patrimoniului au demarat anticipat.
Directorul instituţiei menţionate, Doina Cociş, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-a decis amânarea serbării acestui eveniment pentru a nu se suprapune cu Festivalul Roman Zalău Porolissum. „Am luat această decizie şi ţinând cont de faptul că avem în derulare un proiect în parteneriat cu Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, cu care pregătim un simpozion în a doua jumătate a lunii octombrie. Aştepăm la aceste manifestări specialişti în restaurare de monumente istorice, oameni de cultură şi alţi invitaţi speciali”, a declarat Doina Cociş.
Directorul DJCPN Sălaj susţine, însă, că activităţile dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au început deja, printr-un proiect iniţiat de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu-Ilarian” din Zalău, institulat „Sălajul şi patrimoniul cultural Unesco”. „În cadrul acestui proiect în care suntem parteneri, am stabilit obiectivele turistice pentru cei 30 de elevi care au fost, la începutul acestei luni, într-o excursie de recunoaştere a patrimoniului cultural sălăjean. Aceştia au vizitat şi fotografiat diverse obiective turistice, printre care Biserica Sfinţilor Mihail şi Gavril din Sânmihaiu Almaşului, Casa tradiţională de la Cizer a uneia dintre cele mai reprezentantive persoane din judeş care promovează meşteşugurile tradiţionale autentice, Casa Ligie Bodea de la Iaz. Prin urmare, activităţile au debutat demult la noi şi vreau să cred că vor mai avea loc în următoarea perioadă”, a mai spus Cociş.
Sâmbătă, 22 septembrie, în întreaga Europă se desfăşoară evenimente culturale sub egida Zilelor Europene ale Patrimoniului, aflate la a XX-a ediţie. „Scopul acestora este acela de a oferi posibilitatea conştientizării de către comunităţile locale a diversităţii patrimoniului naţional, a punerii acestuia în valoare, a vulnerabilităţii acestuia şi, pe acest fond, a eforturilor necesare pentru protecţia şi conservarea lor”, a precizat Doina Cociş.
Potrivit sursei citate, evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor cărora le oferă un mediu istoric atractiv, stimulant pentru comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul de apartenenţă comună la valorile ţării, ale regiunii, oraşului sau mediului rural şi îmbogăţeşte diversitatea societăţii noastre.
Patrimoniul cultural naţional, material şi imaterial poate fi folosit ca element catalizator pentru coeziunea socială şi promovarea responsabilităţii cetăţenilor pentru mediul lor de viaţă. Fiecare comunitate asociază patrimoniului cultural anumite valori, cu care se identifică, iar în cadrul dezvoltării durabile, patrimoniul cultural constituie o resursă posibil de utilizat, în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor şi a vizibilităţii în Europa.
Zilele Patrimoniului sunt un semn de democraţie europeană de acces liber la valorile culturale, cu un deosebit impact asupra comunicării între persoane, manifestările încercând să sensibilizeze conştiinţele asupra existenţei valorilor cu vechime purtătoare a memoriei înaintaşilor, care nu merită să fie distruse.

Leave a Comment